luni, 28 aprilie 2014

Cozonac din faina integrala cu zahar brun

Pentru aluat:
·         1 kg faina integrala de grau
·         500 ml lapte ecologic
·         5 oua
·         250 g zahar brun
·         aproximativ 200 unt
·         50 g drojdie
·         1 lingurita sare de mare
·         coaja de portocale rasa
·         esenta rom, esenta portocale

Pentru umplutura:
·         nuca macinata
·         mac fiert in lapte
·         rahat (optional)
·         cacao
·         albusuri
·         zahar brun
·         stafide ( tinute inainte in esenta de rom/portocale)
(cantitatile pentru umplutura - in functie de gust)



Drojdia se sfarama si se presara peste ea 2 linguri de zahar, se adauga un pic de lapte si se pune la caldura.
Se separa galbenusurile, se bat si se adauga aromele. Zaharul se dizolva in lapte cald. Peste faina se adauga drojdia si celelalte ingrediente si se framanta.
Se adauga unt cate putin pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.
Se lasa la crescut 1 ora. Dintr-un kg de faina ies 2 cozonaci mari.

Peste nuca se adauga cacao si zahar,apoi se amesteca cu albusurile batute si se adauga stafide.

Aluatul se imparte in doua.
- o bucata de aluat se imparte din nou in 2. O parte se intinde si se adauga compozitia, apoi se ruleaza. Cealalta parte de aluat se intinde  si se adauga compozitia, apoi se ruleaza si ea. Cele 2 se impletesc si se pun in forma.
- pentru a doua bucata se procedeaza la fel. Apoi se pune si ea in forma. 

Cozonacii se mai lasa la crescut 30 minute, se ung cu albus batut amestecat cu putina mieresi zahar  si se da la cuptor la foc potrivit.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu